Barend 1963 te Almelo

De schilderijen van Barend worden meestal laat in de avond cq begin van de nacht "geboren" als reflexie op de belevenissen dan wel waan van zijn dag. Vandaar KUNST BAREND. De schilderijen zijn meestal zeer kleurrijk, maar absoluut niet volgens ��n bepaalde stijl geschilderd. Barend zou zijn handschrift het liefst stijlloos noemen. Om die stijlloosheid goed tot uitdrukking te brengen maakt hij geregeld gebruik van diverse technieken en materialen, zoals bijvoorbeeld een versleten spijkerbroek, een oud luchtbed of een uitgeslapen De Waard tent. (Hij werd wel eens vergeleken met Robert Rauschenberg; kunst en toeschouwer zijn gelijkwaardig) Hij werkt bijna altijd in combinatie met acrylverf, omdat dit zo lekker snel werkt, droogt en makkelijk toepasbaar is.
Ongeveer 20 jaar geleden werd hij in zijn werk met vluchtelingen door artistieke asielzoekers besmet met het schildervirus. Kunst is in zijn visie dan ook van waarde voor verbinding en verbroedering van onze wereld.

In 1971 was echter het talent van de schilder al latent aanwezig. Zie zelfportret uit dat zelfde jaar, gekrijt met wasco.

Een bijzonder verhaal uit zijn veelzijdig en leidinggevend arbeidsverleden, persoonlijke ervaring of berichtje uit de media wordt door Barend regelmatig gebruikt om een geheel eigen kijk op die alledaagse dingen weer te geven. In de titels zit vaak een kwinkslag/knipoog verwerkt waardoor de taal in relatie tot het beeld een andere (relativerende) dimensie krijgt. Een glimlach valt daarbij niet altijd te onderdrukken.

Van 2012 t/m 2014 had Barend zijn Atelier de Zandloper aan de Bothniakade in Sneek. Hij exposeerde hier zijn eigen werk en dat van Anna Richter en Bob Rouwhorst. In het atelier gaf hij workshops en cursussen. telefoon 06 27 82 82 64tentoonstellingen >>